Voor wie?
Voor dit onderzoek zijn we op zoek naar stellen die hun eerste kindje verwachten. U kunt zich vanaf het begin van de zwangerschap tot aan ongeveer 30 weken zwangerschap aanmelden.

Waar gaat het onderzoek over?
In deze studie bekijken wij of de ervaringen van aanstaande vaders tijdens de zwangerschap het vaderschap beïnvloeden. Zo zijn wij benieuwd of contact met en over uw (ongeboren) baby effect heeft op hoe de hersenen babysignalen zoals huilen verwerken. Ook onderzoeken we of dit contact tijdens de zwangerschap het gedrag van de vader voor en na de geboorte beïnvloedt. De moeders zijn natuurlijk heel belangrijk, en we willen daarom ook graag hun mening over een aantal dingen weten.

Waaruit bestaat het onderzoek?
Deelnemers aan deze studie bezoeken drie keer het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC, klik hier voor meer informatie over deze bezoeken). Het eerste bezoek aan het LUMC vindt plaats na de 20-weken echo. Tijdens alle LUMC bezoeken wordt uw hersenactiviteit gemeten terwijl u luistert naar babygeluiden en kijkt naar foto’s en videofragmenten van baby’s. Het meten van de hersenactiviteit gebeurt met een magnetische resonantie imaging (MRI) scanner. Daarnaast voert u buiten de scanner een aantal taken uit zoals het verzorgen van een levensechte pop. Verder zullen we u tijdens de LUMC bezoeken een aantal keer vragen speeksel en haar af te staan. Hierin kunnen wij hormonen meten.

Na het eerste LUMC bezoek worden alle deelnemers door toeval aan één van twee groepen toegewezen. De ene groep ontvangt drie telefoongesprekken waarin uitgebreid over de baby wordt gesproken. De andere groept komt drie keer naar het Verloskundig Centrum De Poort in Leiden voor een echoafspraak. Tijdens die afspraak wordt u gevraagd om contact met uw baby te leggen. Als u meedoet, stemt u er mee in dat u door het toeval aan één van de twee groepen wordt toegewezen.

Na het laatste telefoongesprek of echoafspraak vindt het tweede bezoek aan het LUMC plaats.  Het derde bezoek aan het LUMC wordt ingepland wanneer uw kindje ongeveer 8 weken oud is. Een aantal weken voor en na de geboorte vragen we u om thuis wat speeksel te verzamelen. Tevens beantwoordt u na elk bezoek aan het LUMC online, en via een app, een aantal vragen. Ook uw partner vragen we een aantal keer online vragenlijsten in te vullen.

Tot slot komt een onderzoeker een week na het laatste bezoek aan het LUMC bij u thuis om een korte video-opname te maken terwijl u met uw kindje speelt.

Beloning

Als dank voor uw deelname ontvangt u een beloning van €25 voor het eerste bezoek aan het LUMC,  €35 voor de tweede keer, en €40 voor de derde keer. Deze beloning wordt nog verhoogd met €10 wanneer u en uw partner minimaal 80% van de vragen (digitaal) beantwoorden. In totaal kan de vergoeding dus €110 bedragen. Uiteraard worden ook reiskosten vergoed. We begrijpen dat deelname aan een onderzoek tijd kost en willen u daar graag voor bedanken.

Meedoen?
Wilt u meedoen of (vrijblijvend) meer informatie ontvangen, neemt u dan contact met ons op.

 

Voor dit onderzoek is goedkeuring verkregen van de Medisch-Ethische Toetsingscommissie van het LUMC en de Ethiek Commissie Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Leiden.