Veiligheidsmaatregelen en kleding voor onderzoek met een MRI-scan

Omdat er met een sterk magneetveld wordt gewerkt, mogen er in de onderzoeksruimte waar de scanner staat geen metalen of magnetische voorwerpen worden meegenomen, bijvoorbeeld horloges, munten, sleutels, bankpasjes, gehoorapparaten of gebitsprothesen.

De onderzoeker die u tijdens het onderzoek begeleidt geeft u instructies. Voor het scannen kleed u zich om; u krijgt een metaalvrije broek en eventueel bovenkleding (een japon) van onze onderzoekscentra in Leiden of Amsterdam aan, waar geen metaal in is verwerkt. Een eigen T-shirt of hemd kunt u na overleg met de onderzoeker wel aanhouden, mits geen prints, zakken, metalen knopen of andere stiksels hierop aanwezig zijn. Het is voor u en voor onze medewerkers prettig, wanneer u kleding aan heeft waarin u zich goed kunt bewegen en die u gemakkelijk aan en uit kunt trekken. Samen met de onderzoeker neemt u voorafgaand aan het scannen de vragenlijst voor MRI-onderzoek nogmaals door, ook al bent u eerder voor MRI-onderzoek geweest.

 

MRI-scans

Magnetic Resonance Imaging (MRI) is een onderzoeksmethode waarbij van buitenaf afbeeldingen van het inwendige van de mens kunnen worden gemaakt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een magneetveld en radiogolven.

Er komen géén röntgenstralen aan te pas.

Om het onderzoek te kunnen uitvoeren, wordt u op een bed in de tunnel van het MRI-apparaat geschoven. Vervolgens worden er meerdere opnamen gemaakt. De tijd die nodig is voor het maken van een opname kan variëren van een paar seconden tot ongeveer 10 minuten. Tijdens het onderzoek worden er meerdere opnames gemaakt. Tussen deze scans door geeft de onderzoeker uitleg via de intercom en kunt u eventuele vragen stellen.

Het is heel belangrijk dat u tijdens de gehele onderzoek zo stil mogelijk blijft liggen, omdat anders de foto’s mislukken.

Tijdens het maken van deze foto’s hoort u kloppende of ratelende geluiden (vergelijkbaar met bijvoorbeeld een boormachine). Om de geluidshinder te minderen krijgt u oordopjes en een koptelefoon van onderzoeker.

 

Risico’s, effecten en complicaties

Er zijn geen nadelige biologische effecten bekend van het gebruik van MRI-scanners.

Eventuele schadelijke effecten (zoals een rode geïrriteerde huid) veroorzaakt door het sterke magnetische veld door mogelijke lokale kringstromen en (lokale) opwarming van de huid worden voorkomen door het juist en consequent gebruik van afscherm kussentjes (“padding”) en door het juist positioneren van kabels en ledematen. Dit wordt gedaan door bijvoorbeeld lussen in de kabels te voorkomen en door het voorkomen van direct huid-huid en direct huid-kabel contact. De onderzoeker zal u bijvoorbeeld vragen om uw handen niet elkaar te laten aanraken (waardoor een cirkel ontstaat met huid-huid contact) maar ze langs uw lichaam te houden. Hetzelfde geldt voor uw benen/voeten als u bijvoorbeeld geen sokken aan heeft: ook hier maakt u geen huid-huid contact door uw benen niet te kruisen maar ze gestrekt te laten rusten op het bed.

 

Voor meer informatie over wanneer u kunt meedoen en voor uitgebreidere informatie over Vaders Vandaag kunt u contact met ons opnemen.