Waaruit bestaat het onderzoek?

Het onderzoek ‘Vaders in beeld’ bestaat uit verschillende studies, maar bij elke van deze studies vinden er drie bezoeken aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) plaats. De bezoeken duren ongeveer drie uur en kunnen vaak zowel doordeweeks als ’s avonds of in het weekend plaatsvinden. Tijdens een bezoek wordt uw hersenactiviteit onderzocht terwijl u luistert naar huilgeluiden van baby’s en kijkt naar foto’s en videofragmenten van baby’s. Daarnaast wordt u o.a. gevraagd om met uw eigen kind te spelen of, als uw kind nog niet geboren is, voor een levensechte pop te zorgen.

Tijdens ieder bezoek zullen we u enkele malen vragen om een beetje speeksel af te staan.

Deelname aan het onderzoek heeft geen risico’s voor uw gezondheid. Voor meer informatie over wanneer u kunt meedoen en voor uitgebreidere informatie over bovenstaande bezoeken kunt u contact met ons opnemen.

 

Hoe bereid ik mijn bezoek voor?

We verzoeken u vriendelijk om de laatste 24 uur voor elk bezoek aan het LUMC geen alcoholische dranken te drinken en u niet bovenmatig in te spannen (bijvoorbeeld een work-out in de sportschool, hardlopen of andere intensieve sporten) en om op de dag waarop het bezoek plaatsvindt geen cafeïne houdende dranken (zoals koffie en cola) te drinken. Voor de MRI scan is het daarnaast van belang dat u geen metaal op uw lijf draagt. Kleding met een rits of knoop of sieraden mogen de scanner niet in. We willen u dus vragen om eventuele sieraden thuis te laten en kleding mee te nemen waar geen metaal in zit. U kunt voor de MRI scan ook kleding van het ziekenhuis lenen.

 

Hoe verloopt het onderzoek met een MRI-scan?

Veiligheidsmaatregelen en kleding

Omdat er met een sterk magneetveld wordt gewerkt, mogen er in de onderzoeksruimte waar de scanner staat geen metalen – of magnetische voorwerpen worden meegenomen, bijvoorbeeld horloges, munten, sleutels, bankpasjes, gehoorapparaten of gebitsprothese.

De onderzoeker die u binnenroept voor het onderzoek geeft u instructies. Voor het scannen kleed u zich om; u krijgt een metaal-vrije broek en eventueel bovenkleding (een japon) van het LUMC aan, waar geen metaal in is verwerkt. Een eigen T-shirt of hemd kunt u na overleg met de onderzoeker wel aanhouden, mits geen prints, zakken, metalen knopen of andere stiksels hierop aanwezig zijn.
Het is voor u en voor onze medewerkers prettig, wanneer u kleding aan heeft waarin u zich goed kunt bewegen en die u gemakkelijk aan en uit kunt trekken.
Samen met de onderzoeker neemt u voorafgaand aan het scannen de vragenlijst voor MRI-onderzoek nogmaals door, ook al bent u eerder voor MRI-onderzoek geweest.

 

MRI-scans

Magnetic Resonance Imaging (MRI) is een onderzoeksmethode waarbij van buitenaf afbeeldingen van het inwendige van de mens kunnen worden gemaakt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een magneetveld en radiogolven.

Er komen géén röntgenstralen aan te pas.

Om het onderzoek te kunnen uitvoeren, wordt u in de tunnel van het MRI-apparaat geschoven. Vervolgens worden er meerdere opnamen gemaakt. De tijd die nodig is voor het maken van een opname kan variëren van een paar seconden tot ongeveer 10 minuten. Tijdens het onderzoek worden er meerdere opnames gemaakt. Tussen deze scans door geeft